Bahan A
- 2 cawan air
- 1 1/4 cwn gula halus
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 helai daun pandan-disimpul
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cwn tepung beras
- 1/4 cwn tepung jagung
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 1/2 cwn santan pekat
- 1 cawan labu-( yg telah di rebus dan di lecek halus)
- Masak bahan A hingga gula larut dan sejukkan.Ketepikan dulu.
- Dalam mangkuk lain satukan bahan B. Gaul rata dan masukkan bahan A kedlm B.
- Setelah sebati, tapiskan adunan dan bahagikan kepada 2 bahagian.
- Satu bahagian di masukkan bahan C(santan) dan satu bahagian lagi masukkan bahan D(labu)
- Bahagikan pula setiap bahagian pada 3 bahagian supaya sama je jumlah cecair adunan iaitu 3 kuning dan 3 putih.
- Panaskan kukusan. Alaskan plastik di loyang dan sapu sedikit minyak di sekelilingnya.
- Masukkan adunan D(labu) dan kukus selama 5-7 minit.
- Lapiskan pula adunan C(santan) dan kukus selama 5-7 minit.
- Ulangi sehingga habis.Lapisan terakhir hendaklah dikukus selama 20 minit guna api sederhana supaya permukaan kuih licin dan cantik.
- Setelah masak, angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment